Direnişin sesi Kadıköy’de yankılandı

Bu Düzen Değişmeli Platformu, Flormar işçilerinin sesini Kadıköy’e taşıdı. Süreyya Operası önünde gerçekleştirilen eyleme Flormar işçileri de katıldı. Eylemde İstanbul 1. Bölge bağımsız milletvekili adayı Aydemir Güler, 2. Bölge bağımsız milletvekili adayı Orhan Aydın, Kocaeli bağımsız milletvekili adayı Mustafa Tozkoparan ve Flormar direnişçisi bir işçi konuştu.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nden (GOSB) yer alan Flormar fabrikasının önünde 18 gündür süren işçi direnişi bugün Kadıköy’de yankılandı. Süreyya Operası önünde buluşan yüzlerce kişi, sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan Flormar işçilerine ses verdi. Direnişçi işçiler, Bu Düzen Değişmeli Platformu’nun bağımsız milletvekili adayları da eylemin katılımcıları ve konuşmacıları arasındaydı.

Eylem öncesinde Flormar direnişcileriyle dayanışma amacıyla, bazı katılımcılar Flormar’ın ana hissedarı Yves Rocher’nin Bahariye’deki iki mağazasına giderek çalışanlara ve müşterilere süreci anlattılar ve destek istediler. 

Kadıköy’de gerçekleştirilen eyleme Bu Düzen Değişmeli Platformu İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Orhan Aydın, 1. Bölge Milletvekili Adayı Aydemir Güler ve Kocaeli Milletvekili Adayı Mustafa Tozkoparan da katıldı. Platform’un İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Atakan Boyoğlu’nın ise aynı saatlerde Avcılar Belediyesi işçilerinin direnişine ziyarette bulunduğu için eyleme katılamadığı bildirildi.

Flormar işçisinin ardından söz alan İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Orhan Aydın şu şekilde konuştu:

“Dört gün önce Flormar işçisiyle fabrikanın önündeydik. yağmura inat oyunlar oynayıp, şarkılar, şiirler okuyarak Flormar işçisinin yalnız olmadığını haykırdık. Fabrikadan anayola, işçi kardeşlerimin direndiği yola bakan yalnızca korkak gözler gördük. Çünkü onlar da biliyorlar ki dayanışan, birleşen, yan yana gelen işçiler kazanacak, onlar kaybedecekler.

Orada kurduğumuz eşitlik halayında birbirimize verdiğimiz söz şuydu: Siz haklısınız, siz kazanacaksınız ve bu fabrikadan içeriye yine şarkılar, şiirler okuyarak sizinle birlikte gireceğiz. Bu sözü yalnızca orada direnen işçi kardeşlerim için değil, bu coğrafyada hakları ve özgürlükleri için mücadele eden bütün işçi kardeşlerimiz için verdik. Birlikte bu hırsızlık, talan, yalan, işkence dolu bu düzeni çöpe süpüreceğiz, çöpe. Bu düzen bitecek ve emeğin iktidarı kurulacak.”

Orhan Aydın’ın ardından söz alan Bu Düzen Değişmeli Platformu 1. Bölge Milletvekili Adayı Aydemir Güler de Haziran Direnişi’ni selamlayarak konuşmasına başladı. 

Aydemir Güler konuşmasında eyleme katılanlara şöyle seslendi:

“Gezi’de başlayan, bütün ülkeye yayılan o büyük halk hareketinin üzerinden beş yıl geçti. Şimdi konuşuyoruz, tartışıyoruz: Bitti mi? Geri mi çekildi? Buharlaştı mı? On milyon, on beş milyon kişinin buharlaştığı tairhin hangi anında görülmüş, mümkün mü böyle şey? 

Ama bazen sosyal mücadeleler ileri atılır, bazen de durağanlaşır.Neden durağanlaşır biliyor musunuz? O on beş milyon örgütsüzse halk hareketi durağanlaşmaya mahkumdur. Geri gelmesi için örgüt gerekir. Biliyoruz ki örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez. Beş yıl önce Türkiye ayağa kalktı ve beş yıl önce Türkiye işçi sınıfının örgütlülüğü zayıftı.”

‘BEŞ YIL ÖNCE EKSİK OLANI YERİNE KOYMAK İÇİN’

“Bizim seçime katılmamız başkalarınınkine benzemez” diyerek sözlerini sürdüren Aydemir Güler, “beş yıl önce Haziran Direnişi’nde eksik olan işçi sınıfı örgütlülüğünü yerine koymak için seçime katılıyoruz” diye konuştu.

Aydemir Güler konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Bugün, beş yıl sonra, Haziran Direnişi’nin yıl dönümünde yaptığımız sadece bir seçime katılmak değildir. Bu Düzen Değişmeli Platformu’nun komünist milletvekili adayları bu seçime katılıyorlar ama, bizim seçime katılmamız başkalarınınkine benzemez. ‘Bu düzen değişmeli’ diyenlerin seçim çalışmasıyla, ‘aman bu düzene bir şey olmasın’ diyenlerin çalışması birbirinin taban tabana zıttıdır. 

Biz seçime katılıyoruz, oy istiyoruz. Biz beş yıl önce eksik olan şeyi yerine koymak için seçime katılıyoruz.bize verilecek her oy, beş yıl önce eksik olan işçi sınıfının örgütlülüğünün ilerletilmesi için verilecek bir omuzdur, uzatılan bir eldir. Kendi adımıza değil, alacağımız oy miktarı için de değil; o ayağa kalkan, mücadele eden, Türkiye’nin çehresini birkaç ay boyunca değiştiren o 15 milyon için oy istiyoruz, Flormar işçileri için istiyoruz, öldürülen kadınlar için istiyoruz.

Türkiye yaşanası bir ülkedir ve öyle olduğunu bir kez bütün benliğimizle daha hissedeceğiz. Kapının önüne konan işçi kardeşlerimiz fabrikalarına dönerken bunu hissedeceğiz. Kadın katliamını engellerken bunu yeniden hissedeceğiz. Bunun için oy istiyoruz.

Selam olsun Haziran Direnişi’ne, selam olsun mücadele eden örgütlü Flormar işçisine.”

Bu DÜzen Değişmeli Platformu’nun metal işçisi milletvekili adayı Mustafa Tozkoparan da eyleme destek verenler arasındaydı. Aydemir Güler’den sonra konuşma yapan Tozkoparan, “Ben gebze bölgesinde 20 yıldır işçilik yapıyorum. Flormar direnişi, ne ilk oldu ne son olacak. Ne zaman son olacak? İşçiler ayağa kalktığında kendi iktidarını kurduğunda” dedi.

Mustafa Tozkoparan söze şu şekilde devam etti:

“Bu Düzen Değişmeli Platformu adaylarının bu ülkede tek bir hedefi var: İşçi sınıfının iktidarını kurmak. Bir daha Flormar’da olduğu gibi işçiler işten atılmasın diye bu düzen değişmeli. Bizler kavel direnişinden geliyoruz, 15-16 Haziran’dan geliyoruz, büyük madenci yürüyüşünden, tekel direnişinden geliyoruz. Hepimize kolay gelsin.”

Kaynak: soL Haber